מעבדות לחירות, או: איך אפשר לצאת מקשר משעבד?/ עו"ד נאוה פרס

איך אפשר לצאת מקשר משעבד?

רבים/ות פונים/ות אלינו בימים אלה, כשהמשק מתחיל להיפתח והחזרה לשגרה כבר נראית ריאלית, ומנסים/ות לבחון אפשרות של יציאה מכבלים של קשר זוגי או משפחתי חונק, משעבד ומזיק.

לעתים הדינמיקה של החיים ושל היחסים הופכת את הקשר למשעבד ולפעמים מלכתחילה נוצר דפוס פוגעני או משתק עבור אחד הצדדים לקשר.

חשוב להדגיש: לא כל הקשרים האינטנסיביים והתובעניים הם בהכרח שליליים וחונקים. לעתים קשר כזה יכול להיות מיטיב ומצמיח עבור שני בני הזוג.

כולנו כבר שמענו את העצות לזיהוי קשר אלים ובכך לא נעסוק כעת. הכוונה כאן היא למערכת יחסים שבה צד אחד מרצה, מחפה וחרד מפני תגובות בלתי צפויות או מתמודד עם שתיקה רועמת ומצמיתה.

לאחרונה הגיעו אליי נשים וגברים, שמתלבטים אם להישאר בקשר המאמלל והחד צדדי למען הילדים. זהו טיעון חזק ומשכנע. יש מקרים בהם התחושה היא של חוסר ברירה והויתור שבן הזוג עושה ממש חיוני עבור הילדים.

יחד עם זאת, לקשר כפוי ומאולץ כזה יש מחירים כבדים: כמובן לבן הזוג וגם לילדים. אמנם הילדים כביכול מוגנים בתוך מערכת משפחתית, אך הם חווים, חשים ומתנסים בחוויות לא פשוטות הכרוכות באותו קשר שלילי. הילדים מקבלים דוגמא חיה לדפוס מעוות של יחסים, דפוס שהם עלולים לשכפל בחייהם שלהם.

יתרה מכך, ליחסים הבעייתיים יש אפקט רגשי מצטבר. לאורך זמן, ההבלגה וההתייצבות על משמר הילדים, המשפחה והנישואין נוגסת בבריאות הנפשית, יוצרת מטענים ומעכירה את היחסים.

לפני כשבועיים, לקוחה שהתגרשה, סיפרה בגילוי לב שהיא מצטערת על כך ש"משכה" את הנישואין, שהיו מבוססים על קנאה ושליטה, כי הקשר הגרוע הרעיל בסופו של דבר את הכל.

קבלת החלטה על סיום קשר כזה רצוי שתיעשה מתוך מודעות עצמית, אחרי ייעוץ אישי מקדים בעניין הפרידה ע"י מטפל מוסמך. הייעוץ המקצועי שלנו לגבי פרידה מקשר משעבד מתמקד בתסריטים המשפטיים השונים האפשריים, תוך בדיקת האלטרנטיבות הרלבנטיות, עם דגש לא רק על הפעולות שניתן לבצע מטעמנו, אלא גם על החלופות העומדות לרשות הצד השני, העלולות לפעול כנגד הלקוח שלנו.

מומלץ להתייעץ גם לגבי אופן ההודעה על הפרידה, הן אישית והן משפטית. במישור הבינאישי, לעתים ההמלצה היא ליצור מפגש עם גורם נוסף לקראת ההודעה על פרידה. מבחינה משפטית, הודעה כזו צריכה להיות מגובה על ידי הגשת בקשה מוקדמת ליישוב סכסוך, כדי שעניין סמכות השיפוט יהיה מובטח. בהמשך, אנו מגבשים אסטרטגיה דינמית ועובדים באופן שיטתי, עקב בצד אגודל, תוך שמירה על עירנות לכל שינוי בהתנהגות, רגישות והתחשבות בסיטואציה. במקביל, לא נוותר על הנחישות כדי לסייע בשחרור, התחדשות ומיצוי זכותו של כל אחד מאיתנו לחופש!

חג חירות שמח!