האם כדאי להגיש בקשה לשינוי דמי המזונות עקב מגיפת הקורונה?

על מגיפת הקורונה שפשטה בעולם נכתבו כבר לא מעט מילים, בעיקר כי המגיפה טלטלה את האנושות ושינתה את אורחות חיינו בצורה דרמטית. כעת, עם החזרה ההדרגתית לשגרה, יש לזכור כי השפעות המגיפה עדיין אינן ברורות לחלוטין, והן יתגלו במלואן עם חלוף הימים.

אחת ההשפעות המשמעותיות של מגיפת הקורונה נגעה לתא המשפחתי, וביתר שאת במשפחות בהן ההורים פרודים. במאמר זה נעסוק בנושא שמעסיק בימים אלו הורים פרודים רבים, הוא דמי המזונות.

משבר הקורונה פגע בהכנסותיהם של הורים פרודים והשליך אף על הסדרי השהייה שלהם עם ילדיהם. כיוון שהמזונות מושפעים מהיקף הסדרי השהייה, שינויים אלו מובילים הורים רבים לפנות למשרדנו בבקשה להפחית או להגדיל מזונות.

יש לזכור כי מזונות הילדים אמורים לשקף, בעיקר, את צרכי הילדים. גם בימים בהם הכנסות הצדדים פוחתות – הוצאות הילדים אינן בהכרח פוחתות באותו האופן. יחד עם זאת, דמי המזונות מהווים חיוב דינמי, שאמור לשקף את המצב בפועל, ועשוי להשתנות מעת לעת.

ההתמודדות המיטבית עם המצב החדש יכולה להיות בדמות הסכם לתקופה קצובה, הכולל את גובה המזונות הזמני, עד שהמצב יחזור לקדמותו. באופן זה תקנו לעצמכם ודאות וביטחון, תוך חסכון של זמן יקר והוצאות.

אולם, לעתים אין מנוס מפניה להליך משפטי, ובהיעדר הסכמות, כל אחד מהצדדים רשאי לפנות לערכאות בבקשה למתן סעד זמני להפחתת או הגדלת דמי המזונות. יחד עם זאת, חשוב לציין שבתי המשפט לא ששים לשנות את סכום המזונות, ויש לכך סיבות שונות:

  • מדובר בשינוי נסיבות חריג וקיצוני, אך במרבית המקרים זהו מצב זמני, וממילא דמי המזונות נקבעים על בסיס הכנסות הצדדים בתקופה של שנה לפני הגשת כתב התביעה. יתרה מכך, תשלומי המזונות לא נקבעים רק על סמך הכנסה חודשית, אלא בהתאם ליכולת הכלכלית של כל אחד מהצדדים, מכל מקורותיהם.
  • המצב הכללי במשק בטלטלה, ויש לבחון את השפעת המשבר על מצבם של שני הצדדים בטווח הארוך. תידרש בדיקה, תוך איזון מכלול הנסיבות והאינטרסים, כדי להכריע האם נכון להביא לצמצום בהיקף ההוצאות והצריכה של הילדים, על כל המשתמע מכך. לא מן הנמנע שניתן יהיה לבקש סעד בדיעבד אם מי מהצדדים ינהג באופן שאינו תם לב, וינצל את המצב לטובתו.
  • לצערנו, אין זה סביר שמערכת בתי המשפט תוכל ליתן מענה מיידי לכל המשפחות שנפגעו מהמשבר, שכן הדבר יגרום להצפת המערכת בתיקים חדשים ויגביר את העומס על בתי המשפט. הפתרון, מבחינת שיקולי מערכת ומדיניות, הוא בחינה בדיעבד של המצבים בהם אירע שינוי מהותי וארוך טווח, שהוביל לתוצאה בלתי צודקת.

לפיכך, מומלץ לבני הזוג לנסות לגבש הסכמות בתקופה מאתגרת זו, תוך התחשבות הדדית ואיזון אינטרסים הוגן והגון.

המגיפה לימדה את האנושות על החשיבות של הערבות ההדדית. יש לקוות שגם ההורים הפרודים ישכילו לשלב כוחות בתקופה מאתגרת זו, למען ילדיהם.

משרדנו ישמח לעמוד לרשותכם ולסייע לכם במציאת הפתרון המיטבי ביותר.

מוריה מירי ביגון היא עורכת דין במשרד נאוה פרס, המתמחה בתחום דיני המשפחה והירושה.