אלימות כלכלית / עו"ד מוריה מירי ביגון
אלימות פנים רבות לה: הפן הכלכלי
אלימות במסגרת יחסים בין בני זוג אינה מתמצה אך באלימות פיזית או מילולית. אלימות והתעללות יכולות לבוא לידי ביטוי בהתנהגויות פוגעניות לא פחות שאופיין כלכלי, נפשי, רגשי וחברתי.
הצעת החוק למניעת אלימות כלכלית העלתה לשיח הציבורי את האלימות הכלכלית, המודרנית, הסמויה לפעמים. האלימות הכלכלית היא משפילה והרסנית, לעתים בלתי הפיכה, ובניגוד לדעה הרווחת, נוכחת בכל השכבות הסוציו־אקונומיות באוכלוסייה. אלימות כלכלית מתמשכת עלולה להקשות על הצד הנפגע לפתח מיומנויות לצורך התנהלות עצמאית ונכונה ועלולה להנציח את חולשתו.
הצעת החוק מגדירה לראשונה אלימות כלכלית כהתנהגות מתמשכת של אדם כלפי בן זוגו (או כלפי בן משפחה אחר), שמתרחשת "תוך הטלת אימה, הפעלת כפייה או הפעלת שליטה עליו" שבאה לידי ביטוי באחד או יותר מהאופנים הבאים:
- התנהגות המונעת או מקשה על התנהלות כלכלית עצמאית של בן הזוג, לרבות יציאה לעבודה או פתיחת חשבון בנק;
- התנהגות המונעת או מקשה על שימוש בנכס שיש לבן הזוג זכות בו, לרבות הסתרתו, מניעת החזקת כרטיס אשראי או שימוש בו;
- התנהלות כלכלית המונעת ניהול סביר ותקין של חייו של בן הזוג, בכלל זה בדרך של שליטה על התנהלותו הכלכלית של בן הזוג בחיי היום-יום.
אלימות כלכלית היא תופעה נפוצה, אך לא תמיד קל לזהות אותה כשהיא מתרחשת. כפי שאלימות פיזית מוסתרת באמצעים פיזיים של השתקה, דוגמת ביגוד ארוך ואיפור, כך אלימות כלכלית מושתקת, שכן אין זה מקובל לחשוף בפני גורמים חיצוניים את מאזן הכוחות הכלכלי בתוך המשפחה. הקורבנות חווים אלימות זו תוך תחושות בושה, בדידות וללא תמיכה. לכן, עצם הגדרת המצבים השונים כאלימות כלכלית תורמת להעלאת המודעות לתופעה, ומהווה מענה לצורך "לקרוא לילד בשמו". זהו שלב ראשון בהתמודדות עם הבעיה.
במסגרת הצעת החוק מוצע להסמיך את בית המשפט ליתן צו למניעת אלימות כלכלית שיורה על הפסקתה. בנוסף, בהתאם להצעת החוק, יוסמך בית המשפט ליתן צווים למסירת מידע למוסדות כדוגמת בנקים וחברות כרטיסי אשראי. עוד נקבע בהצעת החוק, שנקיטת אלימות כלכלית תהווה עוולה אזרחית שניתן יהיה לתבוע בגינה בנזיקין, ובכך החוק מציע מענה נוסף למי שננקטה כלפיו אלימות כלכלית.
אמנם הצעת החוק בנוסח המוצע כוללת בעיות אופרטיביות רבות, כגון: נטל הוכחה כבד, מונחים מעורפלים וסובייקטיביים, המהווים פתח לפרשנויות, ועלולים להוביל למשפטי זוטא ועיסוק במחלוקות הרכושיות בין בני הזוג. אולם, ההתנגדות הקולנית שנשמעה בכנסת במסגרת הדיון שהתקיים בוועדת חוקה חוק ומשפט, הדגישה את החשיבות ההצהרתית שיש לחוק מעין זה.
אם אתם חשים שהנכם קורבן של אלימות כלכלית או שאתם חוששים שמי מהקרובים אליכם סובל מכך, אל תמתינו להליך גירושין, פנו בהקדם לעו"ד כדי ללמוד מהן הזכויות המגיעות לכם. זכרו: ידע הוא כוח, ובמצבים מעין אלו הוא חשוב והכרחי.
מוריה מירי ביגון היא עורכת דין במשרד נאוה פרס, המתמחה בתחום דיני המשפחה והירושה.
כל האמור במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.